DSpace О системе DSpace
 

IRZSMU >
Кафедри >
Кафедра госпітальної педіатрії >
Наукові праці. (Госпітальна педіатрія) >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/21127

Название: Роль внутрішньоутробного антигенного впливу у морфогенезі судин головного мозку
Другие названия: The role of intrauterine antigen exposure in the morphogenesis of cerebral blood vessels
Авторы: Резніченко, Юрій Григорович
Резніченко, Галина Іванівна
Сміян, К. О.
Міхальчук, О.
Ключевые слова: головний мозок
судини
ендотеліальна дисфункція
діти
вроджений токсоплазмоз
прееклампсія
щури
brain
blood vessels
endothelial dysfunction
morphogenesis
children
congenital toxoplasmosis
preeclampsia
rats
Дата публикации: 2024
Издатель: Сумський державний університет
Библиографическое описание: Роль внутрішньоутробного антигенного впливу у морфогенезі судин головного мозку / Ю. Резніченко, Г. Резніченко, К. Сміян, О. Міхальчук // Eastern Ukrainian Medical Journal. – 2024. – Т. 12, № 3. – С. 567-577. - https://doi.org/10.21272/eumj.2024;12(3):567-577.
Аннотация: Вступ. Розглянуто стан судин головного мозку у дітей першого року життя з вродженим токсоплазмозом як активного, так і без ознак активності (як моделі антенатального антигенного впливу). Хворі були народженні від матерів, вагітність яких перебігала з прееклампсією легкого ступеня, перинатальним ураженнями нервової системи. Експериментально дослідили особливості морфогенезу судин головного мозку щурів після впливу антигенів в антенатальному періоді. Матеріал і методи. Обстежено 119 дітей першого року життя. 43 пацієнтаз токсоплазмозом, 25 дітей від жінок, вагітність у яких ускладнилась прееклампсію легкого ступеня та 28 дітей з перинатальними ураженнями нервової системи гіпоксично-ішемічного генезу внаслідок антенатальної гіпоксії плоду. У групу порівняння ввійшло 23 здорових дітей з не обтяжливими антенатальним анамнезом. Проведено експериментальне дослідження морфогенезу судин головного мозку щурів лінії Вістар після внутрішньоутробного введення антигенів методом М.А. Волошина. Результати. Виявлено на 1–2 та 7–8 місяцях життя у дітей з антигенним антенатальним впливом та перинатальними ураженнями нервової системи гіпоксично-ішемічного генезу порушення кровоплину в передніх мозкових артеріях, судинах нігтьового ложа, прояви ендотеліальної дисфункції та порушення функції симпатоадреналової системи. В експерименті після внутрішньоутробного введення антигенів різної природи встановлено підвищення частки, що займається в судинах сполучнотканинним компонентом, і достовірне зниження співвідношення м’язового і сполучнотканинних компонентів з 1-ї по 60-ту добу постнатального розвитку. Зміни показників вуглеводного обміну та зменшення глікогену в передній мозковій артерії щурів 1–60 дня життя з антигенним антенатальним впливом говорять про тривалі зміни метаболічних порушень вуглеводного обміну в передніх мозкових артеріях. Екстраполюючи отримані в експерименті на щурах результати, можна передбачити і метаболічні порушенняв судинах людей відповідного віку, що в певній мірі, пояснює виявлені у дітей з антигенним антенатальним стимулюванням на 1–2 та 7–8 місяцях життя УЗД та біомікроскопічні зміни судин, ендотеліальну дисфункцію. Висновки. Виявлені особливості свідчать про зміну морфогенезу судин головного мозку після антенатального антигенного впливу і є фоном формування патології центральної нервової системиу дітей.
URI: http://dspace.zsmu.edu.ua/handle/123456789/21127
Располагается в коллекциях:Наукові праці. (Госпітальна педіатрія)

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Reznychenko_The_role_brain.pdf1,29 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2005 MIT and Hewlett-Packard - Обратная связь